ODRŽANA KONFERENCIJA „LIZING KAO PODRŠKA PRIVREDI SRBIJE”

Na konferenciji organizovanoj 3. oktobra 2014. godine, na inicijativu Asocijacije lizing kompanija Srbije i Privredne komore Srbije istaknuto je da lizing omogućava lakše finansiranje investicija i bolje upravljanje troškovima, u odnosu na tradicionalno kreditiranje. U poslednjih 11 godina, koliko je lizing prisutan na domaćem tržištu, zahvaljujući ovom vidu finansiranja nabavke vozila, mašina, opreme i nekretnina, u privredu Republike Srbije direktno je investirano preko 4,3 milijarde evra.

Učesnici konferencije su se složili da, iako je lizing prepoznat od strane velikog dela privrede, trenutno stanje nije ni blizu maksimalne iskorišćenosti lizinga, imajući u vidu da u zemljama Evropske unije čak 40 odsto malih i srednjih preduzeća koristi lizing.

Zlatko Milikić, pomoćnik ministra finansija naglasio je da Ministarstvo finansija podržava inicijative za unapređenje propisa koji uređuju lizing kako bi se povećalo njegovo učešće na finansijskom tržištu Srbije. Učesnicima konferencije obratio se i Željko Jović, generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije, koji je istakao da NBS izdaje licence za rad finansijskim institucijama i aktivno učestvuje u razradi inicijativa za donošenje zakonskih rešenja.

Među najvećim korisnicima lizinga su kompanije iz transportne, proizvodne i trgovinske delatnosti, koji na lizing kupuju kamione, priključna i ostala vozila, proizvodnu opremu i mašine. Lizing kao značajno sredstvo finansiranja koriste poljoprivredni proizvođači i gazdinstva, koji na lizing kupuju poljoprivredne mašine i opremu, ali i silose, sušare, rashladne komore i plastenike, kao i sektor informacionih tehnologija, koji putem lizinga finansira nabavku IT opreme i mrežnih sistema.

Na konferenciji su istaknuti pozitivni primeri sa lizing tržišta iz zemalja regiona, Hrvatske, Slovenije i Austrije. U Hrvatskoj je pored sektora malih i srednjih preduzeća, jedan od najvećih korisnika lizinga državni i javni sektor, koji u Srbiji još uvek ne koristi sve pogodnosti lizinga.

Da bi se podstakao dalji razvoj lizinga u Srbiji, neophodno je dodatno unapređenje zakonodavstva i harmonizacija propisa koji se odnose na lizing industriju, a koji trenutno nisu usklađeni.
Istaknuta je važnost uključivanja lizing industrije u različite subvencionisane programe Vlade Srbije, čime bi privrednici dobili mogućnost izbora načina finansiranja koji im najviše odgovara, a to bi dovelo do jačanja konkurencije na finansijskom tržištu i povoljnijih uslova za krajnjeg korisnika.

Predstavnici lizing industrije su takođe skrenuli pažnju da je Asocijacija lizing kompanija Srbije već inicirala pred Ministarstvom poljoprivrede dopunu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se definišu mogućnosti subvencionisanog finansiranja, a koji je u ovom trenutku rezervisan isključivo za kreditnu podršku. Na taj način, poljoprivrednim proizvođačima bi se omogućilo i subvencionisano finansiranje mehanizacije na lizing i ponudio povoljniji način finansiranja od trenutnog.

Унос је објављен у Vesti. Language: . Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени