STABILNO TRŽIŠTE LIZINGA

Beograd, 28. april 2015. godine – U prva tri meseca 2015. godine lizing kompanije Srbije ostvarile su preko 48 miliona evra novih plasmana, čime je stabilnost tržišta održana na nivou poslovanja prethodnih godina. Značajan rast prodaje ovaj put je zabeležen u sektoru putničkih vozila, koja su sa 21,9 miliona evra, odnosno 45 procenata udela u tržištu, zauzela gotovo polovinu portfolija lizing kompanija. Ovakav rezultat je efekat pozitivnog nastupa lizing kompanija na Sajmu automobila.

Zahvaljujući povoljnijim uslovima finansiranja u odnosu na kredite, većom fleksibilnošću i jednostavnijim procedurama, davaoci lizinga su i ove godine pridobili dobar deo kupaca koji znaju da u ovom periodu mogu po najpovoljnijim uslovima kupiti svoj automobil, što se svakako automatski odrazilo i na statistiku.

Drugi po veličini udeo u ukupnom portfoliju lizing kompanija u prvom tromesečju ove godine imala su komercijalna, teretna i ostala vozila, a ukupna vrednost ugovora iznosila je 13,5 miliona evra, te ovaj segment iznosi 28 procenata.

Treba istaći da je u prvom kvartalu 2015. godine zabeležen snažniji rast finansiranja mašina i opreme, pre svega u proizvodnom sektoru, te je ovaj segment lizinga, sa vrednošću od 12,4 miliona evra, iznosio 26 procenata novih plasmana, što ukazuje da je finansiranje putem lizinga prepoznato od strane privrednih subjekata prilikom finansiranja nabavke osnovnih sredstava.

Унос је објављен у Vesti. Language: . Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени