Skupština i Upravni odbor ALCS

Skupština Poslovnog udruženja davalaca lizinga „ALCS“ Beograd održana je 27.01.2022. godine. Usvojeni su finansijski izveštaji za 2021. godinu, izveštaj o radu ALCS u 2021. godini, kao i finansijski plan i program rada za 2022. godinu. Na sednici su predstavljeni i novi članovi Upravnog odbora udruženja.

Sednica Upravnog odbora održana je 27.01.2022. godine. Jednoglasno je usvojen predlog o izboru Borisa Stevića (predsednik IO OTP Leasing Srbija d.o.o) za predsednika UO ALCS, Bojana Vračevića (predsednik IO S Leasing d.o.o.) i Ane Milić (predsednik IO UniCredit Leasing Srbija d.o.o.) za potpredsednike UO ALCS.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Vrednost ugovora finansijskog lizinga u porastu

Beograd, 26. januar 2022. godine Na kraju četvrtog kvartala 2021. godine ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 550,4 miliona evra, što predstavlja rast od 35 procenata u poređenju sa 2020. godinom.

Struktura novozaključenih ugovora finansijskog lizinga na kraju 2021. godine pokazuje da putnička vozila zauzimaju 40 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 223,8 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 197,3 miliona evra, odnosno 36 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 22 procenata i nekretnina sa 2 procenta.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Poziv na konferenciju

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da prisustvujete godišnjoj konferenciji o lizingu, u organizaciji Asocijacije lizing kompanija Srbije, koja će se održati: u četvrtak, 26. oktobra u 10 časova u hotelu „Metropol”, Bulevar kralja Aleksandra 69, Beograd.

Konferencija će ukazati na rast lizinga u Republici Srbiji u prethodnih pet godina, i odgovoriti na pitanja: šta je uslovilo rast lizing tržišta, ko je najviše koristio lizing, kao i šta je najviše finansirano putem lizinga.

Nakon konferencije uslediće panel diskusija o daljoj perspektivi rasta i razvoja lizinga u Srbiji, pod nazivom „Lizing: 2018-2022.“

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite registracijom putem linka: www.lizing2017.com

Program možete pogledati ovde.

 

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

SEDNICE SKUPŠTINE I UPRAVNOG ODBORA UO ALCS

Sednice Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja davalaca lizinga „ALCS“ Beograd, održane su 19.01.2017. godine u prostorijama Porsche leasing-a.

Za predsednika Upravnog odbora i ove godine izabran je Boris Stević, predsednik IO SoGelease Srbija d.o.o. Na sednici su predstavljeni novi članovi Upravnog odbora udruženja. Usvojeni su finansijski izveštaji za 2016. godinu, izveštaj o radu u 2016. godini, kao i finansijski plan i program rada za 2017. godinu.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

ODRŽANA KONFERENCIJA „LIZING U GODINI PREDUZETNIŠTVA – JAČANJE PRIVREDE KROZ RAZVOJ MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA”

Asocijacija lizing kompanija Srbije je zajedno sa Privrednom komorom Srbije, 14. oktobra 2016. godine organizovala četvrtu godišnju konferenciju o lizingu pod nazivom „LIZING U GODINI PREDUZETNIŠTVA – JAČANJE PRIVREDE KROZ RAZVOJ MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA”.

Konferenciju su otvorili: g. Mihajlo Vesović, zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije, gđa Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetnike i g. Boris Stević, predsednik UO Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Među učesnicima konferencije bili su predstavnici lizing kompanija, kao i korisnici lizinga, vlasnici malih i srednjih preduzeća.

Dok su predstavnici lizinga pričali o trendovima i predviđanjima za budućnost, preduzetnici su ukazali na benefite lizinga zahvaljujući kojima su pokrenuli i osnažili svoje poslove.

Osnovni cilj konferencije bio je da se privrednicima predstave pogodnosti ovog oblika finansiranja poslovnih aktivnosti i promoviše lizing kao model finansiranja po meri malih i srednjih preduzeća.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

SEDNICE SKUPŠTINE I UPRAVNOG ODBORA UO ALCS

Sednice Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja davalaca lizinga „ALCS“ Beograd, održane su 29.01.2016. godine u prostorijama udruženja. Za predsednika Upravnog odbora izabran je Boris Stević, predsednik IO SoGelease Srbija d.o.o. Na sednici su predstavljeni novi članovi Upravnog odbora udruženja. Usvojeni su finansijski izveštaji za 2015. godinu, izveštaj o radu u 2015. godini, kao i finansijski plan i program rada za 2016. godinu. Odlučeno je da ALCS i ove godine bude članica Leaseurope.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

TREĆA GODIŠNJA KONFERENCIJA O LIZINGU

U petak 2. oktobra 2015. godine Asocijacija lizing kompanija Srbije, zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizovala je treću godišnju konferenciju o lizingu pod nazivom „Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije”.

Uvodno izlaganje na konferenciji imala je gđa Jurgita Bucyte iz Leaseurope-a, udruženja lizing asocijacija zemalja Evrope sa sedištem u Briselu, koja je rukovodila opsežnim istraživanjem stanja lizing tržišta u Evropi sprovedenim u saradnji sa Oxford Economics-om pod nazivom „Lizing kod malih i srednjih preduzeća“.

Cilj dve panel diskusije koje su usledile, pod nazivom “Perspektive lizing industrije u Srbiji” i “Lizing u praksi”, bio je da se pokaže na koji način lizing, jačanjem sektora malih i srednjih preduzeća, jača i privredni potencijal same države. Gosti panel diskusija bili su: g. Jevtić, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama (Narodna banka Srbije), g. Berg, direktor EBRD, g. Lowther, direktor USAID BEP, gđa Obradović Jovanović, pomoćnik ministra (Ministarstvo privrede), g. Mišković, generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao i predstavnici malih i srednjih preduzeća.

Diskutovano je o aktuelnim inicijativama za izmenu Zakona o finansijskom lizingu, koje se odnose na smanjivanje kapitalnog cenzusa kako bi se većem broju lizing kuća u Srbiji omogućilo da privredi ponude i lizing nekretnina, kao i omogućavanje lizing kompanijama da pruže uslugu operativnog lizinga.

 

Na konferenciji je napomenuto da bi značajnije učešće finansiranja putem lizinga u procesu javnih nabavki, povećalo transparentnost nabavki. Takođe, konstatovana je neophodnost uključivanja lizinga u subvencionisane programe Vlade, kako bi se povećala konkurentnost i unapredila ponuda na finansijskom tržištu.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

UČEŠĆE NA LIZING AKADEMIJI 2015

LA 2015 je otvorena 22.09.2015. godine Okruglim stolom  „Finansijska pismenost – koliko tržište prepoznaje lizing proizvode?“ na kome su učestvovali predstavnici regulatornih institucija i udruženja lizing kompanija regiona, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i predstavnici Gemikra i Emrica sa svojim IT rešenjima u kontekstu finansijske pismenosti.

U ime Asocijacije lizing kompanija Srbije, prezentaciju su održali gđa Milenković, generalni sekretar i g. Stević, potpredsednik UO.

Fokus Lizing akademije 2015. godine jeste finansijska pismenost lizing tržišta. Diskutovalo se o tome da li privrednici imaju dovoljno informacija o lizing proizvodima, kako to utiče na poslovanje lizing industrije i kako unaprediti poznavanje prednosti finansiranja putem lizinga. Zaključeno je da je unapređenje finansijske pismenosti zajednički zadatak i regulatornih institucija i predstavnika lizing industrije.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Godišnje zasedanje u Leaseurope-u

Generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije, Teodora Milenković, učestvovala je 22. maja 2015. godine u Briselu, na godišnjem zasedanju generalnih sekretara, koje organizuje Leaseurope, udruženje lizing asocijacija zemalja Evrope. Leaseurope obuhvata 46 članova u 34 zemlje, među kojima je i Asocijacija lizing kompanija Srbije.

Na sastanku je predstavljeno najnovije istraživanje koje je Leaseurope organizovalo u saradnji sa Oxford Economics na temu: “Lizing kod malih i srednjih preduzeća”. Istraživanje obuhvata analizu podataka za 2950 malih i srednjih preduzeća u 8 evropskih zemalja (Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Holandija, Švedska, Poljska i Velika Britanija). Glavni zaključak ovog istraživanja je da u Evropi raste procenat malih i srednjih kompanija koje koriste lizing, jer je ovaj procenat 2010. godine iznosio 40,3% a 2013. godine 42,5%. Ovim istraživanjem potvrđen je i profil kompanija koje više koriste lizing, a to su rastuće i izvozno orjentisane kompanije.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

STABILNO TRŽIŠTE LIZINGA

Beograd, 28. april 2015. godine – U prva tri meseca 2015. godine lizing kompanije Srbije ostvarile su preko 48 miliona evra novih plasmana, čime je stabilnost tržišta održana na nivou poslovanja prethodnih godina. Značajan rast prodaje ovaj put je zabeležen u sektoru putničkih vozila, koja su sa 21,9 miliona evra, odnosno 45 procenata udela u tržištu, zauzela gotovo polovinu portfolija lizing kompanija. Ovakav rezultat je efekat pozitivnog nastupa lizing kompanija na Sajmu automobila.

Zahvaljujući povoljnijim uslovima finansiranja u odnosu na kredite, većom fleksibilnošću i jednostavnijim procedurama, davaoci lizinga su i ove godine pridobili dobar deo kupaca koji znaju da u ovom periodu mogu po najpovoljnijim uslovima kupiti svoj automobil, što se svakako automatski odrazilo i na statistiku.

Drugi po veličini udeo u ukupnom portfoliju lizing kompanija u prvom tromesečju ove godine imala su komercijalna, teretna i ostala vozila, a ukupna vrednost ugovora iznosila je 13,5 miliona evra, te ovaj segment iznosi 28 procenata.

Treba istaći da je u prvom kvartalu 2015. godine zabeležen snažniji rast finansiranja mašina i opreme, pre svega u proizvodnom sektoru, te je ovaj segment lizinga, sa vrednošću od 12,4 miliona evra, iznosio 26 procenata novih plasmana, što ukazuje da je finansiranje putem lizinga prepoznato od strane privrednih subjekata prilikom finansiranja nabavke osnovnih sredstava.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени