Skupština i Upravni odbor ALCS

Skupština Poslovnog udruženja davalaca lizinga „ALCS“ Beograd održana je 26.01.2023. godine. Usvojeni su finansijski izveštaji za 2022. godinu, izveštaj o radu ALCS u 2022. godini, kao i finansijski plan i program rada za 2023. godinu. Na sednici su predstavljeni i novi članovi Upravnog odbora udruženja.

Sednica Upravnog odbora održana je 26.01.2023. godine. Jednoglasno je usvojen predlog o izboru Bojana Vračevića (predsednik IO S-Leasing d.o.o) za predsednika UO ALCS, Stane Živković (predsednik IO OTP Leasing Srbija d.o.o.) i Borisa Stevića (predsednik IO NLB Lease&Go Leasing d.o.o.) za potpredsednike UO ALCS.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Vrednost ugovora finansijskog lizinga u porastu

Beograd, 25. januar 2023. godine Na kraju četvrtog kvartala 2022. godine ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 698,87 miliona evra, što predstavlja rast od 27 procenata u poređenju sa 2021. godinom.

Struktura novozaključenih ugovora finansijskog lizinga na kraju 2022. godine pokazuje da putnička vozila zauzimaju 42 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 290,34 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 247,47 miliona evra, odnosno 35 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 22 procenta i nekretnina sa 1 procentom.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Skupština i Upravni odbor ALCS

Skupština Poslovnog udruženja davalaca lizinga „ALCS“ Beograd održana je 07.02.2024. godine. Usvojeni su finansijski
izveštaji za 2023. godinu, izveštaj o radu ALCS za 2023. godinu, kao i plan i program rada za 2024. godinu. Na sednici su
predstavljeni i novi članovi Upravnog odbora udruženja.

Sednica Upravnog odbora održana je 07.02.2024. godine. Jednoglasno je usvojen predlog o izboru Ivana Jaukovića
(predsednik IO UniCredit Leasing d.o.o) za predsednika UO ALCS, Bojana Vračevića (predsednik IO OTP Leasing Srbija
d.o.o)  i Bojana Eraka (član IO Intesa Leasing d.o.o.) za potpredsednike UO ALCS.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Rast tržišta 10,6 procenata u 2023.

Prema podacima za 2023. godinu, vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u Srbiji je iznosila 772,9 miliona evra. Vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga 2022. godine iznosila je 698,8 miliona evra. Rast vrednosti novozaključenih ugovora 2023. godine u odnosu na 2022. godinu je 74,1 miliona evra, što predstavlja rast od 10,6 procenata.

Struktura novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u 2023. godini pokazuje da putnička vozila zauzimaju 47 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 363,9 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 267,5 miliona evra, odnosno 35 procenta ukupnog portfolija tržišta davalaca finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 17 procenata, a segment nekretnina sa 1 procentom.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Tržište finansijskog lizinga

U trećem kvartalu 2023. godine ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 570,11 miliona evra, što predstavlja rast od 13 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Struktura novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u trećem kvartalu 2023. godine pokazuje da putnička vozila zauzimaju 47 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 265,4 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 195,54 miliona evra, odnosno 34 procenta ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 18 procenata, a segment nekretnina sa 1 procentom.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Konferencija „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“.

U organizaciji Asocijacije lizing kompanija Srbije i PKS-a održana je konferencija na temu „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“.

U radu konferencije učestvovalo je preko 100 predstavnika, a panelisti i gosti su bili iz IFC-a, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, EBRD-a, Ministarstva energetike i rudarstva, Udruženja banaka Slovenije, lizing kompanija, predstavnici privrednika koji su predstavili primere dobre prakse, kao i generalni direktor BASF-a za Adria regiju, ekspert za Evropski zeleni dogovor.

U dva odvojena panela “Održiva mobilnost i podrška lizinga zelenoj tranziciji” i “Digitalizacija kao budućnost u lizingu“ istaknuto je kako lizing podržava tranziciju privrede ka održivim izvorima energije i mobilnosti, kao i koliko je digitalizacija unapredila procese.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Vrednost novozaključenih ugovora porasla 19 procenata

U prvoj polovini 2023. godine ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 385,3 miliona evra, što predstavlja rast od 19 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Struktura novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u prvoj polovini 2023. godine pokazuje da putnička vozila zauzimaju 45 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 173,8 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 127,7 miliona evra, odnosno 33 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 20 procenta, a segment nekretnina sa 2 procenta.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Leaseurope Godišnja Konferencija 2023

Leaseurope i Eurofinase objavili su da će godišnja konferencija biti održana u Beču, Austriji, 5.i 6. oktobra 2023. godine.  Očekuje se da će okupitipreko 400 visokih rukovodilaca iz 30 različitih zemalja koji će prisustvovati raznovrsnom programu organizovanom u dva dana. Preko 40 lidera iz industrije razgovaraće i učestvovati na panelima koji se organizuju na aktuelne teme.

Najveće godišnje okupljanje profesionalaca u okviru lizing industrije i profesionalaca u okviru potrošačkih kreditnih proizvoda, organizuje industrija za industriju, kako bi se razmenile aktuelne informacije važne za poslovanje.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Tržište finansijskog lizinga

U prvom kvartalu 2023. godine ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 171,93 miliona evra, što predstavlja rast od 38 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Struktura novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u prvom kvartalu 2023. godine pokazuje da putnička vozila zauzimaju 40 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 69,5 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 60,2 miliona evra, odnosno 35 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 22 procenta, a segment nekretnina sa 3 procenta.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени

Novozaključeni ugovori u prvoj polovini 2022. godine

U prvoj polovini 2022. godine ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 323,87 miliona evra, što predstavlja rast od 25 procenata u odnosu na isti period 2021. godine.

Struktura novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u prvoj polovini 2022. godine pokazuje da putnička vozila zauzimaju 45 procenata ukupnog portfolija, u iznosu od 145,66 miliona evra.

Sledi segment finansiranja komercijalnih i teretnih vozila u iznosu od 104,83 miliona evra, odnosno 32 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije. Segment mašina i opreme učestvuje sa 21 procentom, a segment nekretnina sa 2 procenta.

Објављено у Vesti | Language: | Коментари су затворени