Carbon free medija događaj

U organizaciji Asocijacije lizing kompanija Srbije održan je medija događaj u resortu Fruške Terme, na temu “Lizing – održiva mobilnost i zelena energija“.  Kolona električnih vozila je iz Beograda, praćena SAT Media Group, stigla do Fruških Termi. Novinarima je omogućeno testiranje različitih vrsta električnih automobila, upoznavanje sa njihovim prednostima, predstavljeni su solari i sistemi električnih punjača.

 

Nakon toga je održan panel o elektro-mobilnosti gde je istaknuto da je vrednost novozaključenih lizing ugovora u prvom kvartalu 2024. godine porasla je 20 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. U proseku svako treće novo vozilo finansirano je putem lizinga, a tokom prošle godine dvostruko je povećano i finansiranje električnih vozila putem lizinga.

Učesnici panela su izneli i sledeće poruke:

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS iznela je podatke da je u prvom kvartalu 2024. godine broj ugovora porastao za čak 28 procenata, kao i da plasman putničkih vozila prate komercijalna, teretna i ostala vozila, mašine i oprema, pa nekretnine.

Ivan Jauković, predsednik UO ALCS napomenuo je da su električni i hibridni automobili postali svakodnevna pojava kad govorimo o finansiranju vozila, a od drugih „zelenih“ predmeta tu su punjači za električna vozila i solarni paneli. Zanimljivo je da su čak i prvi električni autobusi koje koriste privatni gradski prevoznici finansirani na lizing. Podsetio je da je lizing ključna podrška malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima, pogotovo u početnim fazama razvoja poslovanja i dodaje da, prema podacima Evropske investicione Banke (EIB), ova preduzeća čine većinu poslovnih subjekata u Evropi i omogućavaju tri četvrtine poslova na tržištu.

Bojan Erak, potpredsednik UO ALCS, istakao je da smo upotrebom modernih tehnologija i digatalizacijom poslovanja, omogućili da odobrenje finansiranja bude u najkraćem roku. Radi uštede vremena, resursa i ekološkog doprinosa, klijentima pružamo mogućnost da ugovor potpišu digitalno bez štampanja. U narednim godinama želimo da, kao industrija, potpuno pređemo na takozvane „bez-papirne“ ugovore i da, na taj način, doprinesemo ESG prinicipima.

Boris Stević, član UO ALCS je izneo je da bi ukidanje PDV-a na kamatu učinilo lizing atraktivnijim kod nabavke novih i polovnih putničkih vozila.

Predstavnici ALCS smatraju da će inovativnost lizinga kao finansijskog proizvoda, omogućiti stabilan rast i u narednom periodu.

Унос је објављен у Vesti. Language: . Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени
  • Web clippings