TREĆA GODIŠNJA KONFERENCIJA O LIZINGU

U petak 2. oktobra 2015. godine Asocijacija lizing kompanija Srbije, zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizovala je treću godišnju konferenciju o lizingu pod nazivom „Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije”.

Uvodno izlaganje na konferenciji imala je gđa Jurgita Bucyte iz Leaseurope-a, udruženja lizing asocijacija zemalja Evrope sa sedištem u Briselu, koja je rukovodila opsežnim istraživanjem stanja lizing tržišta u Evropi sprovedenim u saradnji sa Oxford Economics-om pod nazivom „Lizing kod malih i srednjih preduzeća“.

Cilj dve panel diskusije koje su usledile, pod nazivom “Perspektive lizing industrije u Srbiji” i “Lizing u praksi”, bio je da se pokaže na koji način lizing, jačanjem sektora malih i srednjih preduzeća, jača i privredni potencijal same države. Gosti panel diskusija bili su: g. Jevtić, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama (Narodna banka Srbije), g. Berg, direktor EBRD, g. Lowther, direktor USAID BEP, gđa Obradović Jovanović, pomoćnik ministra (Ministarstvo privrede), g. Mišković, generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao i predstavnici malih i srednjih preduzeća.

Diskutovano je o aktuelnim inicijativama za izmenu Zakona o finansijskom lizingu, koje se odnose na smanjivanje kapitalnog cenzusa kako bi se većem broju lizing kuća u Srbiji omogućilo da privredi ponude i lizing nekretnina, kao i omogućavanje lizing kompanijama da pruže uslugu operativnog lizinga.

 

Na konferenciji je napomenuto da bi značajnije učešće finansiranja putem lizinga u procesu javnih nabavki, povećalo transparentnost nabavki. Takođe, konstatovana je neophodnost uključivanja lizinga u subvencionisane programe Vlade, kako bi se povećala konkurentnost i unapredila ponuda na finansijskom tržištu.

Унос је објављен у Vesti. Language: . Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени
  • Web clippings