Savet Generalnih Sekretara – Leaseurope

Savet Generalnih Sekretara asocijacija koje su članice Leaseurope, održan je u Briselu 15. maja 2014. godine, gde je gđa Teodora Milenković prisustvovala kao predstavnik Asocijacije lizing kompanija Srbije. Na sastanku je razmatrana aktuelna situacija na lizing tržištu Evrope i očekivanja pojedinih stručnjaka za predstojeći period. Prezentovani su i dogovoreni projekti u organizaciji Leaseurope, od kojih su najznačajniji:

 

 • „Basel 3“ istraživački projekat za čiju realizaciju je angažovan Deloitte Conseil France.
  Projekat je realizovan u tri faze, koje su definisale ključne dokumente:
  – Ponderi rizika lizing finansiranja kod malih i srednjih preduzeća u Evropi – istraživanje je utvrdilo da niske stope gubitka naglašavaju važnost samog predmeta lizinga.
  – Profil rizika lizing finansiranja: uloga predmeta lizinga – detaljnije analizira lizing prema tipu klijenta, i utvrđuje da su stope gubitka kod lizinga niže nego kod tradicionalnog zaduživanja.
  – Lizing u Evropi: perspektive industrije – dokument koji definiše deset osnovnih razloga zašto investitori biraju lizing, uključujući i analizu lizing biznis modela i performanse kompanija.
 • Leaseurope je u 2013. godini pokrenuo veliku kampanju „Lizing za rast“, da bi pokazao kako lizing može da podstakne ekonomski rast putem podrške investicijama. Da bi se povećala opšta svest o lizingu i njegovim prednostima Leaseurope je objavio video, koji je deo ove kampanje.
 • Projekat  „Korišćenje lizinga od strane malih i srednjih preduzeća“ – realizacija projekta planirana je u prvoj polovini 2015. godine. Ovakvo istraživanje realizovano je 2010. godine i rezultati su pokazali da 40% malih i srednjih preduzeća u Evropi koristi lizing kao način finansiranja. Novi projekat treba da ažurira ove podatke i pruži dodatne detalje.

Sva navedena istraživanja na raspolaganju su članicama Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Asocijacija lizing kompanija Srbije je već duži niz godina članica Leaseurope, asocijacije koja predstavlja lizing i rent kompanije u Evropi, i objedinjuje 44 asocijacije iz 34 zemlje. Leaseurope zastupa interese oko 1200 lizing kompanija, što predstavlja 93% lizing industrije u celoj Evropi.

Унос је објављен у Vesti. Language: . Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени